Terug naar het overzicht
Draagt u voor het eerst lenzen, dan is het in- en uitdoen ervan nog even wennen en misschien zelfs een beetje eng. Vervelend, want natuurlijk heeft u geen tijd om iedere ochtend een halfuur lang in uw ogen te friemelen. We doen stap voor stap voor hoe het moet.
Hieronder wordt stap voor stap beschreven hoe u uw lenzen snel en probleemloos in- en weer uitdoet. We leggen uit hoe u omgaat met lange nagels en geven antwoord op de meest gestelde vragen.
Voorbereiding en hygiëne
Bij het indoen vancontactlenzenis het belangrijk dat uw vingers schoon zijn. Was uw handen dus eerst goed en droog ze af met een pluisvrije handdoek. Spoel de contactlenzen vervolgens nog een keer af met natriumchloride (let op: spoel uw lenzen nooit af met water). Neem de lens nu met het puntje van uw vinger uit de houder/blister (in het geval van week- of maandlenzen) of uit de nieuwe verpakking (in het geval van daglenzen).
Heeft u links en rechts verschillende correctiewaarden, let er dan goed op dat u de juiste lens in het juiste oog plaatst. Om verwarring te voorkomen is het aanleren van een routine aan te raden: begin standaard met het rechter- óf het linkeroog. Ga tijdens het indoen van de lenzen voor een spiegel staan.
Contactlenzen indoen
Stap 1: Lenskromming testen
Plaats de lens op het topje van uw wijsvinger en controleer of de lens de juiste kromming heeft. Dit doet u door de lens tussen uw wijsvinger en duim dubbel te vouwen.
Goed: De lens heeft de vorm van een schaal waarvan de randen licht naar binnen buigen.
Verkeerd: De lens heeft de vorm van een soepbord waarvan de randen licht naar buiten buigen. Klap de lens in dat geval voorzichtig binnenstebuiten, totdat de lens de vorm van de hierboven genoemde schaal heeft.
Stap 2: Het ooglid optillen
Was uw handen en plaats de lens op het topje van de wijsvinger. Gebruik daarvoor de rechter wijsvinger voor het rechteroog en de linker wijsvinger voor het linkeroog. De vinger moet daarvoor droog en de lens nat zijn. Trek met de middelvinger van de linkerhand het linker bovenooglid omhoog en met de middelvinger van de rechterhand het onderooglid naar onder.
Stap 3: Contactlens indoen
Begin met het rechteroog: Navigeer de contactlens langzaam met uw wijsvinger richting oog totdat de lens het oog raakt en zich voegt naar de kromming van het oog.
Kijk met open ogen verschillende kanten op zodat de lens zich optimaal kan vastzetten. Knipper tijdens het indoen van de lens zo min mogelijk. Zodra de lens op het oog zit, laat u het boven- en onderooglid los en knippert u voorzichtig. Zit de lens nog niet helemaal goed, masseer dan voorzichtig het gesloten ooglid. Eventuele luchtbellen kunnen daardoor ontsnappen.
Zit de contactlens goed?
Als u de contactlens goed heeft ingedaan, voelt u de lens niet meer zitten. Heeft u na een paar seconden nog steeds het gevoel dat er een vreemd, extern voorwerp op uw oog ligt, doe de lens dan uit en controleer of u de lens verkeerd om heeft ingedaan. Als dat het geval is, draai de lens dan voorzichtig om.
Had u de lens wel goed om ingedaan, zit er mogelijk een vuiltje (bv. wimper, stofje, haar) op de lens. In beide gevallen geldt dat u de lens goed moet reinigen voordat u deze weer indoet. Ontdekt u een scheurtje of een ander defect in/aan de lens, gooi de lens dan meteen weg en gebruik een nieuwe.
Deel 2: Contactlenzen uitdoen
Ook tijdens het uitdoen van de lenzen geldt: Was uw handen vantevoren goed. Om te voorkomen dat u de lenzen door elkaar haalt, houdt u bij het uitdoen dezelfde volgorde aan als bij het indoen.
Een extra tip:Doe decontactlenzenuit voordat u uw make-up verwijdert.
Stap 1: Recht vooruit kijken
Kijk recht vooruit in de spiegel. Trek met uw rechter middelvinger het rechter onderooglid naar beneden. Met uw linker middelvinger trekt u het bovenooglid omhoog. Start u met het linkeroog dan doet u het uiteraard andersom.
Stap 2: Lens uitdoen
Met het puntje van uw duim en wijsvinger schuift u de randen van de lens voorzichtig samen. Door de lucht die daardoor tussen het oog en de lens komt, neemt de zuigkracht van de lens af en kunt u de lens uit het oog halen.
Optie 2: Kijk omhoog en schuif de lens met de rechter dan wel linker wijsvinger naar het onderste, witte deel van het oog. Pak de lens met duim en wijsvinger vast en schuif de lens voorzichtig samen. De lens maakt zich daardoor los van het oog en kan worden uitgedaan.
Deel 3: Tips bij lange vingernagels
Heeft u erg lange nagels dan kan het moeilijk zijn de lenzen uit de houder te pakken. Lenzen zijn erg gevoelig en kunnen beschadigd raken door de nagels. Om dat te voorkomen moet u de lens met het topje van de wijsvinger uit de houder pakken en het contact tussen de lens en de nagel vermijden.
Worstelt u bij het in- en/of uitdoen van de lenzen, dan kunt u gebruikmaken van een speciale truc voor mensen met lange nagels. U houdt daarbij het oog op de hierboven beschreven manier open en maakt een victory-teken met uw andere hand (de letter ‘v’ uitbeelden met uw wijsvinger en middelvinger). U kijkt daarbij naar de palm van uw hand, drukt de twee vingers samen en haalt de lens uit het oog. Oogartsen raden deze methode graag en vaak aan.
Lukt het ook met deze methode niet goed, neem dan contact op met uw opticien. Hij voorziet u graag van tips en tricks voor het in- en uitdoen van uw lenzen.
Deel 4: FAQs
Wat doe ik als ik troebel of wazig zie?
Controleer of u de contactlens goed om in heeft. Om dat te bepalen haalt u de lens uit en checkt u of de lens de gewenste schaal-vorm heeft.
Wat doe ik als mijn lens schuurt of onaangenaam zit?
Controleer of er vuil of een stofje aan de lens kleeft. Is het schuren erg storend, doe de lens dan uit, spoel de lens af en doe de lens weer in.
Wat doe ik als mijn oog jeukt na het indoen van de lens?
Mogelijk kleven er, ondanks het wassen van de handen en het reinigen van de lens, vuiltjes aan. Was in dat geval uw handen nog een keer en haal de lens uit. Spoel de lens grondig af en doe de lens weer in. Helpt dat niet, controleer dan of de lens een scheur of ander defect bevat.
Wat doe ik als mijn lens beschadigd is?
Gooi de lens weg en gebruik een nieuwe.
Wat doe ik als ik last blijf houden?
Heeft u continu last van rode en geïrriteerde ogen, vraag dan deskundig advies aan een opticien. Draag de lenzen niet totdat uw opticien heeft bepaald wat er precies aan de hand is.
Tip van de opticien:Maak een afspraak bij een opticien en pas de gekozen lenzen aan. Alleen op die manier vindt u de juiste, bij uw ogen passende, lenzen en voorkomt u problemen.
Kan een lens achter mijn oog belanden?
Nee, dat is niet mogelijk. Verschuift de lens een keer, dan is er niks aan de hand. Was in dat geval uw handen en droog ze af. Sluit uw oog en wrijf zachtjes met uw handen over het ooglid om de lens op te sporen. Heeft u de lens gevonden, kijk dan in de tegenovergestelde richting en masseer de lens voorzichtig (met gesloten oog) richting de pupil.